Zomer -of winterbanden
Waarom winterbanden?
Steeds meer mensen gaan over tot de aankoop van winterbanden. Bij temperaturen onder de 7° gaan winterbanden beter presteren dan zomerbanden omdat het rubber van zomerbanden verhardt en daardoor minder grip kan genereren. Winterbanden daarentegen hebben een andere rubbersamenstelling die ontworpen is voor lagere temperaturen.
Voordelen
- De remafstand bij 60 km/u is 7 meter korter met winterbanden
- Optimale grip dankzij de lamellen in het profiel
- Langer grip op vochtige, koude of besneeuwde wegen
Om optimale grip te behouden wordt aangeraden om een minimum profieldiepte van 4mm te behouden.

En in het buitenland?
We raden automobilisten geregeld aan om winterbanden op hun auto te leggen, zodra de temperatuur onder een bepaald niveau daalt. Maar een wettelijke verplichting geldt niet in ons land. Hoe zit dat in onze buurlanden? Het minste wat je kan zeggen, is dat er in Europa geen uniform winterbeleid geldt voor de wegen.
In België wordt de bestuurder verstandig genoeg geacht om zelf te beslissen of hij winterbanden monteert of niet. In Luxemburg is dat voortaan anders: sinds oktober zijn winterbanden verplicht bij ijzel, aangedrukte sneeuw, smeltende sneeuw, ijs of rijp. En niet alleen voor de eigen burgers, maar voor iedereen die het Groothertogdom doorkruist. Daarmee volgen onze oosterburen het voorbeeld van Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland, waar aangepaste banden verplicht zijn bij winterse toestanden.
In andere landen, zoals Tsjechië en Zweden, moet u ze tijdens een bepaalde periode monteren, ongeacht de weersomstandigheden.
In België en Nederland worden ze dan weer gewoon aanbevolen tijdens de koude maanden. Het is niet uitgesloten dat winterbanden ook bij ons wettelijk worden verplicht. Dat zal afhangen van de resultaten van een studie die het BIVV (Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid) tegen volgend jaar zal hebben afgerond.