Uitlijnen

Uitlijnen betekent dat de ophangingsdelen voor- en achteraan worden afgesteld. Een foute afstelling van de uitlijning kan een vroegtijdige slijtage van de banden veroorzaken. De afstelling kan wijziging telkens u een stoeprand raakt of door een kuil rijdt. Elke keer dat uw wagen ergens tegenaan rijdt, kan de afstelling van de wagen ontregeld raken. Een uitlijning heeft impact op de bandenslijtage en rijgedrag van de wagen. Kortom, een correcte uitlijning garandeert een betere stabiliteit, bespaart brandstof en verlengt de levensduur van uw banden.

Uitlijnen zorgt ervoor dat uw wielen loodrecht op de weg staan en evenwijdig aan elkaar staan. Uitlijnen is niet te verwarren met uitbalanceren. Het uitbalanceren zorgt ervoor dat uw wagen niet zal trillen bij bepaalde snelheden.

De uitlijning moet geverifieerd worden indien:

  1. Het voertuig een aanrijding heeft gehad
  2. Er onderhoudswerken aan de ophanging werden uitgevoerd
  3. De banden een ongelijke, abnormale slijtage vertonen.
  4. Het voertuig geen normaal rijgedrag vertoont. De wagen zwenkt bijvoorbeeld uit naar een bepaalde kant of het stuur keert niet terug in de middenstand.
  5. U nieuwe banden koopt en de levensduur hier wil garanderen

Als bandenspecialist bekijken wij automatisch het slijtagepatroon van uw banden. Bij het plaatsen van nieuwe banden raden wij u aan de uitlijning te laten controleren.